Artikkelit

Veikko Koski vaimoineen ja ikinuori mister enduro Keijo Benjaminsson.
Veikko Koski vaimoineen ja ikinuori mister enduro Keijo Benjaminsson.

Valmiina lähtöön.
Valmiina lähtöön.

Sepänmäen museon vanha auto.
Sepänmäen museon vanha auto.

Osanottajien ajokkeja.
Osanottajien ajokkeja.

09.01.2009

Vekan syysajossa yli sata motoristia

Yli sata vanhaa moottoripyörää päristeli sunnuntaina 7. syyskuuta aamupäivällä Hyrylästä Kellokosken kautta ja Ohkolan kautta Sepänmäen museolle Mäntsälään.


Kyseessä oli Vekan ajojen perinteinen syysajokierros. Vekan ajo toteutui tänä syksynä jo viidettätoista kertaa. Idean alullepanija on keravalainen moottoripyöräilijä, nimenomaan vanhojen pyörien ystävä, Veikko Koski. Hän oli mukana tälläkin kertaa. Kyydissä istui vaimo Pirjo Koski.

Yleensä syysajoissa on mukana kuutisenkymmentä motoristia, mutta tällä kertaa suosio oli niin suuri, että meitä kokoontui aamulla Hyrylään yli sata lähtijää, Veikko Koski kertoi Sepänmäellä, jossa motoristit kahvittelivat kahvituvassa ja ulkosalla. Samalla heillä oli mahdollisuus tutustua sepän työnäytöksiin pajassa.

Sepänmäeltä motoristien reitti jatkui Mattilan kautta Pornaisten  Shellille, jossa pidettiin huolto ja tankkaustauko. Talman kautta eteni takaisin lähtöetappiin.


Sunnuntaiaamun leppoisaa ajelua

Motoristien mukaan sunnuntain liikenne pienillä sivuteillä on hiljaista, joten ajelu sujui rauhaisaan tahtiin pitkässä letkassa.

Veteraanimoottoripyöräklubin  Helsingin aluekerhoon kuuluu 1700 pyöräilijää. Kaikkiaan veteraanipyöräilijöitä on Suomessa 8000, kertoi Matti Herlevi Helsingin aluekerhosta. Hänellä itsellään on 50 –luvun vanha poliisipyörä.

Herlevin mukaan syysajojen kohteeksi pyritään joka vuosi valitsemaan mielenkiintoinen, ei niin tunnettu reitti, jonka varrella on jokin tutustumisen arvoinen kohde. Nyt paikaksi valikoitui Sepänmäen museo. Sepän näytöksen lisäksi kävijäkuntaa kiinnosti tallissa seisova vanha auto.

Perinteinen Vekan syysajo ajetaan aina syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Viime syksyn kohteena oli Porvoo ja vanha rautatieasema. Silloin sade haittasi ajoa ja vähensi luonnollisesti osanottajien määrää. Keväällä retkikohteena oli Hiiskulan kartano Vihtijärvellä.


Neljän pyörän mies

Matti Oksanen Kirkkonummen Jorvaksesta oli ajelulla mukana 1950 Jawallaan. Pyörän hän haki aikoinaan Ruotsista. Oksanen on osallistunut lukuisiin Päijänneajoihin ja muihinkin kisoihin.

Yleensä ajelen noin nelisen tuhatta kilometriä vuodessa. Reittini kiertelee läntisellä Uudellamaalla, muun muassa Fiskarsin seudulla.

Vannoutunut Jawa-mies Matti Oksanen on neljän Jawa pyörän omistaja.

En minä niillä kaikilla ehdi ajelemaan, mies naurahtaa

- Anne Sirviö, Mäntsälä-lehti

Takaisin artikkeleihin

Malinen Design